Апітерапія. Лікування бджоловжалюванням у Львові

12:40 3 травня 2024 р.

Фото до новини

Лікар-апітерапевт вищої категорії Іван Пилипчук, який працює в галузі апітерапії понад 40 років, приймає пацієнтів тричі на тиждень за адресою вулиця Панаса Мирного, 12 з 12-ї до 19-ї години.

Для адаптації та глибокого поєднання апітерапії з досягненнями сучасної наукової медицини лікар-апітерапевт вищої категорії Іван Пилипчук пройшов спеціалізацію з дієтології, фізіотерапії, мануальної терапії, голкотерапії (чжень-цзю-терапії), народної та нетрадиційної медицини в медичних інститутах Києва, Харкова, Львова.

Знайомство з бджолами на професійному рівні для Івана Пилипчука розпочалося ще з восьмого класу, коли на прохання батьків постала потреба доглядати за домашньою аматорською пасікою.

А після закінчення медичного училища, здобувши професію фельдшера, Іван Пилипчук зацікавився лікуванням бджоловжалюванням, яке вже тоді було дуже популярним у народній медицині серед бджолярів, їхніх родичів і знайомих. 

Читайте також: Апітерапія. Бджолина отрута, яка дає найбільший ефект у лікуванні

Апітерапія бджоловжалюванням набула офіційного статусу в державній практичній медицині ще в 1959 році і в будь-якому лікувальному закладі можна було відкрити кабінет апітерапії.

У 1973 році студент третього курсу Львівського медичного університету Іван Пилипчук почав активно застосовувати на практиці знання в галузі апітерапії - зайнявся лікуванням бджоловжалюванням та продуктами бджільництва. Набутий значний досвід у практичній апітерапії Івана Пилипчука був вирішальним для його лікарської спеціалізації після закінчення медичного університету. Перше офіційне визнання успішного методу лікування Івана Пилипчука в сфері охорони здоров'я відбулося у 1980 році. 

Тоді у Львові, в Центральній транспортній лікарні №6 залізничного транспорту колишнього союзу, за ініціативи головного лікаря Едуарда Гофмана було відкрито відділення апіфітотерапії, очолити яке запропонували Івану Пилипчуку. До складу відділення входили: кабінет бджоловжалювання, апіфітобар, інгаляторій, масажний кабінет, ванна кімната, кімната теплотерапії, пасіка з 20 вуликів разом з досвідченим пасічником.

Читайте такожЛьвівський апітерапевт повідомив, які бджоли лікують найефективніше

У всіх цих кабінетах з лікувальною метою використовувалися екстракти та настої продуктів бджільництва, таких як квітковий пилок, перга, прополіс, забрус, трутневий гомогенат, мед, віск та настої лікарських трав. За кілька років відділення апітерапії набуло надзвичайної популярності: і у м. Львові, і в усій країні. З лікарень багатьох міст колишніх республік ексСРСР прибували делегації медичних працівників за досвідом через бажання створити аналогічне відділення на своїй базі.

У 1984 році Іван Пилипчук з власної ініціативи першим з-поміж апітерапевтів наважився лікувати бджоловжалюванням взимку. Раніше такої практики серед апітерапевтів не було, оскільки вважалося, що відкриття вулика взимку неодмінно спричинить загибель бджолиної сім’ї. Іван Пилипчук спростував цей стереотип. Це відкриття змінило цикл лікування бджоловжалюванням, перетворивши його зі сезонного на цілорічне. Його значення відкрилося найбільше у 1986 році, коли на Чорнобильській атомній електростанції сталася страшна аварія, внаслідок якої тисячі людей отримали важке радіоактивне опромінення. 

Велика кількість цих постраждалих людей, яких почали називати "чорнобильцями", була переселена до Львова для невідкладного лікування та постійного проживання. Наукова медицина в той час таким пацієнтам, окрім симптоматичного лікування, нічого іншого запропонувати не могла. Неофіційно їм пропонували пити багато сухого червоного вина. А такі поради дуже швидко викликали алкогольну залежність без жодного лікувального ефекту.

Головний лікар транспортної лікарні, яку скорочено називали залізничною, знаючи про досвід японців, які після атомних бомбардувань їхніх міст у часи Другої світової війни масово використовували лікування бджоловжалюванням, наказав використовувати для лікування чорнобильців відділення апітерапії. Лікувальний ефект від бджоловжалювання був неймовірно високим. За кілька років було проліковано сотні пацієнтів, які стали практично здоровими. 

Для того, щоб розширити обсяг надання медичної допомоги чорнобильцям, Львіська міська рада запропонувала в 1990 році відкрити приватний лікувально-профілактичний центр «Горицвіт», в якому Іван Пилипчук став директором. 

За кілька років активної медичної практики медичний центр «Горицвіт» набув заслуженого визнання на всіх рівнях, в тому числі і в науковців Львівського медичного університету. Проведені наукові дослідження у "Горицвіті" підтверджували розширення можливостей практичної апітерапії і стали поштовхом для поширення знань про неї серед студентів і науковців.

У 1993 році за рішенням вченої ради та за наказом ректора Львівського медичного університету академіка Михайла Павловського на базі медичного центру «Горицвіт» було створено кафедру апітерапії, яка переросла з часом у кафедру реабілітації  і нетрадиційної медицини. Засновником та організатором цієї кафедри був лікар Іван Пилипчук. Фактично така кафедра у Львові стала першою в світовій освітній практиці.

Упродовж понад 40-річної лікарської діяльності Івана Пилипчука його метод лікування бджоловжалюванням постійно вдосконалювався, що давало пацієнтам як прямі, так і побічні позитивні ефекти одужання і оздоровлення. Про це є багато публікацій-розповідей людей, які приходили до Івана Пилипчука з різними захворюваннями. Найчастіше вже тоді, коли традиційна медицина не була в змозі допомогти. З часом усе більше число пацієнтів вдаються до бджоловжалювання заради профілактики захворювань, а також для підтримання імунної системи в належному захисному стані. Останнє було практично підтверджене під час пандемії коронавірусної хвороби.

До лікувального методу Івана Пилипчука великий інтерес виявляють також зарубіжні колеги. Він є частим і бажаним учасником міжнародних конференцій з апітерапії. Неодноразово Івана Пилипчука наполегливо запрошували на постійну апітерапевтичну працю за кордоном, але він жодного разу не захотів змінити свою медичну локацію (м.Львів, вулиця Панаса Мирного, 12) на будь-яку іншу. 

Контактний телефон (0322) 270 91 63 лікаря-апітерапевта вищої категорії Івана Пилипчука працює у понеділок, середу, п'ятницю - з 12.00 до 19.00.

Читайте такожЛьвівський метод лікування бджолами презентували на науковій конференції у Польщі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів