Надпотужна Ірина Фаріон просить підписувати відкритий лист

19:35 7 травня 2024 р.

Фото до новини

Експрофесорка НУ "Львівська політехніка" буде вдячна всім за підтримку.

Про це мовознавиця Ірина Фаріон повідомила у соціальній мережі, пише DailyLviv.com.

"Шановне панство! Прошу про підтримку! Незаконне звільнення з політичних мотивів - це повернення в репресії 30-70-х років 20 ст. Це знищення України зсередини. Не даймо перетворити право у хвойду збоченої політики. Буду вдячна за Вашу позицію. https://docs.google.com/forms/d/1eKCypUaMveFJDpEWyZac6zfKun-JfxZVa-ugPnGA0hQ/edit ", - написала Ірина Фаріон напередодні запланованого 8 травня розгляду її апеляційної скарги у Львівському апеляційному суді. Мовознавиця оскаржує ухвалу суду першої інстанції, який не відновив її на роботі в НУ "Львівська політехніка".

Читайте такожЕмоції і маніпуляції. Дещо про чергове збурення громадської думки довкола професорки Ірини Фаріон

У тексті відкритого листа (його подано нижче - DL) Ірина Фаріон пропонує називати себе "надпотужним професійно-інтелектуальним діячем українського освітнього, культурного та політико-націоналістичного руху".

"Відкритий лист на підтримку Ірини Фаріон проти її незаконного політично вмотивованого звільнення з НУ «Львівська політехніка» від листопада 2023 р. 

Доктор філологічних наук професор Ірина Фаріон – надпотужний професійно-інтелектуальний діяч українського освітнього, культурного та політико-націоналістичного руху. 

В її доробку: 

1) Від 1998-го в межах НУ «Львівська політехніка» конкурс політичного плаката і малюнка «Мова – твого життя основа» (1998–2008 рр.). У висліді: чотири добірки мовних плакатів: «Мова – твого життя основа» (2001 р.), «Я на сторожі коло їх поставлю Слово» (2002 р.), «Мова — краса і сила» (2007 р.), «Слово — меч духовний» (2012 р.). Усі плакати стали основою для показу сили та непереможности української мовної дороги.

2) Від 2011 проєкт популяризації української книги «Від книги до мети» (2011–2019 рр.), в межах якого до Львівської політехніки щомісячно запрошено знакових особистостей націоналістичного світогляду з презентацією їхніх праць. У висліді представлено 55 авторів і 48 презентацій. Видано шість підсумкових альбомів.

3) Упродовж 1998–2004 років очолювала мовну комісію «Просвіти» НУ «Львівська політехніка», голова наглядової ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імени Петра Яцика. 

4) Упродовж 2014–2019 рр. створено телевізійний культурологічний проєкт «Велич особистости» з метою популяризації видатних постатей України. У висліді: понад 160 програм. 

5) Від 2019 на телеканалі НТА з метою прослави українською мови, культури, історії крізь долі видатних особистостей, запущено інтелектуально-культурологічний телевізійний проєкт «Ген українців». На сьогодні: 130 студій.

6) Від 2022р. на ютуб-каналі «Студія Фаріон» щотижневі «Мовно-літературні виклади» у вільному доступі для всіх, хто воліє заглибитися в українську мову та літературу. На сьогодні: понад 60 лекцій.  

7) 7 одноосібних монографій, 8 монографій у співавторстві та понад 400 статей в українських та закордонних виданнях.

У 2006–2012 роках як депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» і заступник голови комісії з питань освіти та науки у Львівській обласній раді Ірина Фаріон зініціювала низку резонансних мовно-політичних акцій та рішень:

а) започаткувала рекламний проєкт «Скарб нації» з популяризації на світловій рекламі визначних постатей нашої культури (створено понад 100 рекламозображень). 

б) створила рекламний проєкт з культури мовлення в транспорті «Мова на колесах» з метою популяризації культури спілкування у публічних місцях.

в) поширила у дитячих садочках плакати на мовну тематику і провела низку заходів у дитсадках із культури використання питомих форм власних назв (антропонімів).

г) напрацювала рішення Львівської обласної ради про заборону музичного супроводу в транспорті (рішення № 325, п.3.6.5 від 20.12.2011  р.);

ґ) як депутат ініціювала створення постійних курсів вивчення української мови (рішення № 818 від 23.01.2009 р.).

д) започаткувала десятихвилинки з культури мовлення на сесіях Львівської облради, на основі яких написано монографію «Мовна норма: знищення, пошук, віднова», що вийшла багаторазовими виданнями і тисячними накладами. 

Ірина Фаріон ініціювала Подання до Конституційного Суду України про неконституційність ухвалення 3 липня 2012 року у Верховній Раді закону «Про засади державної мовної політики» В. Колесніченка та С. Ківалова і виступила з доповіддю в КС 13 грудня 2016 року як суб’єкт цього подання. Врешті 28 лютого 2018 року КС України проголосував за скасування путінського мовного закону. 

Як депутат Верховної Ради Ірина Фаріон напрацювала знакові законопроєкти: про запровадження мита на російськомовну книжку (№ 2978, 2979, 2980), про кримінальні покарання за дії, спрямовані проти державної мови (№ 2601), про викладання винятково державною мовою у вишах (№ 1187-1), про утвердження державної мови (№ 1233), про внесення змін до закону про нацменшини з метою їхнього облікування та інтегрування в український простір (№ 2127а), про вилучення з науково-правового простору терміна «велика вітчизняна війна» (№ 2231а), про звільнення Д. Табачника з посади міністра освіти і науки (№ 4175), про посмертне присвоєння Героям Небесної Сотні звання «Герой України» (№ 4213 від 23.02.2014) та ин.

З огляду на надплідну й жертовну працю у  вищезазначених царинах, стверджуємо, що Ірина Фаріон веде системну та цілеспрямовану боротьбу проти змосковщення українського простору та домагається дотримання чинних українських законів. Це засвідчують численні нагороди: 

2001  р. – Почесна грамота імені президента НТШ Михайла Грушевського від Управи Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці за «невтомну академічну діяльність у галузі українознавства».

2004 р. – Міжнародна премія Ліги українських меценатів ім. Олекси Гірника за національно-патріотичне виховання молоді.

2008  р., 2023р. – Всеукраїнська премія ім. Б. Грінченка за просвітницьку діяльність.

2013  р. – Міжнародна премія Ліги українських меценатів ім. Дмитра Нитченка «За несхибну позицію в житті, за бійцівські якості й за чин», за проєкт «Від книги до мети».

2014  р. – Почесна грамота Верховної Ради України за вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти, удосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки (розпорядження № 362 від 19.06.2014 р.).

2016  р. – Всеукраїнська премія імени Івана Огієнка за наукові досягнення (монографія «Суспільний статус староукраїнської (руської) мови у XIV — XVII ст.: мовна свідомість, мовна дійсність, мовна перспектива», 2015).

Отже, вважаємо, що висловлювання Ірини Фаріон у програмі «Рандеву з Яніною Соколовою» від 4.11.2023, які бездоказово й свавільно потрактовані як так званий «аморальний проступок», аби бути використані як привід для безпрецедентного, безпідставного та незаконного звільнення з НУ «Львівська політехніка», аж ніяк не порушують законодавства, а навпаки, закликають його виконувати. Брутальна і спланована інформаційна кампанія проти доктора філологічних наук, багаторічного борця за українську мову є знаком дуже небезпечної тенденції деукраїнізаційних процесів, за якими неминучі репресії щодо кожної людини націоналістичних поглядів. Ми не маємо програти мовно-ідеологічної війни в тилу, щоб з упевненістю перемогти на фронті. Висловлюємо підтримку професорові Ірині Фаріон і закликаємо активно захищати нашу мову у супротиві  до чергової навали московського язика в часі національно-визвольної війни".

Читайте такожМовознавиця Ірина Фаріон просить про підтримку у четвер

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів