Чехія не толеруватиме ухилянтів з України

13:49 3 травня 2024 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавский заявив, що Чехія не підтримує тих, хто намагається уникнути призову в лави ЗСУ.

Про це пишуть Novinky, пише DailyLviv.com 

«Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і приймає їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути встановленого законом обов’язку призову», – сказав Ліпавський.

При цьому можливості держав стосовно видворення цієї категорії громадян є обмеженими.

Читайте також: Повернення військовозобов'язаних українців потребує консультацій в ЄС

«Чеська держава не має для цього правових підстав. Вона не може позбавити когось тимчасового захисту лише тому, що вона так вирішила», – пояснила експертка з міжнародного права з юридичного факультету Карлового університету Вера Хонускова. Теоретичну можливість вона бачить у тому, що Україна надсилає повістку особі за кордоном, а та не виконує вимогу, й тоді Україна могла б притягнути до відповідальності такого громадянина та вимагати його екстрадиції за вчинення злочину.

Ще одним кроком може бути і нещодавнє рішення уряду України щодо обмеження у видачі паспортів.

Читайте також: Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

«Кожен українець, який має у нас тимчасовий захист, зобов’язаний підтвердити себе дійсним документом, де він має тимчасовий захист. Якщо він цього не зробить, йому загрожує штраф у розмірі до п’яти тисяч крон і адміністративне провадження з депортацією», – сказав речник Управління поліції для іноземців Йозеф Урбан. Проте термін дії паспорта – десять років, тому очікувати масового повернення українців на батьківщину в найближчому майбутньому не варто.

«У Чеській Республіці налічується 94 643 чоловіків віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні», - поінформувала Хана Мала з відділу преси Міністерства внутрішніх справ.

Нагадаємо, закон про мобілізацію, ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України, набуде чинності з 18 травня.

До теми:

Коли МЗС обіцяє відновити отримання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів